FTMS - Filipino Tribe Mission Sweden

A G U S A N


 

I följande orter i Agusanprovinserna har vi fadderbarn, följ länken till ditt:

 

Agusan Del Norte: Santiago
Agusan Del Sur: Prosperidad

Att vara fadder

. Agusan del Norte
 

Sjön Agusan som är belägen på den nordvästra delen av en halvö som sträcker sig norrut har gett namnet på de två provinserna Agusan del Norte och Agusan del Sur. Sjön ligger i Agusan del Norte och på dess västra sida finns endast en smal förhöjd landremsa som skiljer sötvattensjön från Boholsjön som i sin tur är en av Filippinernas
 

många havssjöar som finns mellan de olika öarna. Öster om Agusan tornar ett bergmassiv upp sig som sträcker sig över provinsgränsen mot Surigao del Norte, Surigao del Sur och Agusan del Sur. I Agusan del Norte heter bergen Mount Mabaho och Mount Hilong-Hilong. Mount Hilong-Hilong sträcker sig även ner över Agusan del Sur.
 

 

Genom Agusan del Norte sträcker sig huvudvägen mellan Davao City i söder och Surigao City i norr. Provinshuvudstad i provinsen är Butuan City som är beläget i den södra delen av provinsen där huvudvägen mot Davao delar sig med huvudvägen mot Lanao och Zamboangaprovinserna på västra Mindanao.

Provinsen har risfält och är bördig i väster. Provinshuvudstaden Butuan City är en viktig knutpunkt för norra Mindanao, många väljer att flyga till denna stad då de ska ut i området. Hit kommer både turister som besöker sina familjer men även hjälporganisationer som t.ex. Läkare utan gränser, missionärer från olika samfund m.fl.

 

Provinsen är därför rikt befolkad med koncentration kring Butuan City men också utmed huvudvägen norr mot Surigao del Norte.
Ett problem i Butuan City är att det kommit stammar från djungeln som bosatt sig på gatorna och livnär sig på tiggeri och stölder. Flera barnhem har byggts men i den här delen är det svårt att driva dessa p.g.a. de familjetraditioner som
 

 
finns och som innebär att föräldrar och syskon håller ihop på ett sådant sätt och i så stort antal att det blir alltför kostsamt att hjälpa enskilda barn från gatan.
Filipino Tribe Mission har som mål att hjälpa till på ett annat sätt som innebär att vi tar hjälp av fosterfamiljer ute i provinserna där vi låter barnen gå i skolan avskilda från den stress det innebär att tvingas tigga på gatan för sin överlevnad.
 

   
. Agusan del Sur
 
Provinsen Agusan del Sur ligger söder om Agusan del Norte med en smal del av provinsen Surigao del Sur åt öster, provinsen Bukidnon åt väster och provinserna Davao del Norte och Davao Oriental i söder.
Agusan del Sur är en fattig bergsprovins med mycket djungel och dåliga vägar. En huvudväg leder från Butuan City i Agusan del Norte via provinshuvudstaden Prosperidad till provinshuvudstaden Tandag i Surigao del Sur. Från Prosperidad går även huvudvägen söderut mot Davao City.
Befolkningen bor även här i koncentration efter huvudvägarna men ett stort antal stammar lever i djungeln i stort sett som man gjort sedan ön befolkades för flera tusen år sedan.
Filipino Tribe Mission har samarbetspartners som är uppväxta här och kan flera av stamspråken. De arbetar med att föra läs och skrivkunskap till bergs- och djungelfolken men månar samtidigt om att bibehålla kulturella traditioner som t.ex. dans- och matkultur.

 


 

Gåvor kan överföras till vårt swishnummer:
    9004599
eller till följande konto:
900 - 4599 Bg
90 04 59-9 Pg
IBAN SE31 9500 0099 6042 0418 2960
SWIFT (BIC-Code): NDEASESS
Bank: NORDEA Sweden
Om du vill ha mer  information, kontakta:
FTMS Filipino Tribe Mission Sweden                                                 Reg. No: 802422-2393
Att: Klaveness
Örngränd 3
681 43 Kristinehamn, Sweden
Phone: +46 760 675 238
Cell Phone: +46 705 987 266
E-mail: ftms@tribemission.com
SWEDEN WORLD & EUROPE €
PG 90 04 59-9 SEK & EUR
123 - 9004599 Swish
Bg 900-4599
Print if payment is in SEK or EURO
Bank: NORDEA Sweden
IBAN SE31 9500 0099 6042 0418 2960
SWIFT (BIC-Code): NDEASESS
FTMW Filipino Tribe Mission Welfare Inc. Philippines                    Reg. No: CN200525494
 
FTMW Office
Roaming: +63 921 274 3904 Smart
Mob. Phone: +63 910 139 7436
E-mail: ftmw@tribemission.com
 

Send E-mail if you have queries or comments about this website.

© Tribe Mission